Weekje Yogyakarta via Jakarta
In 2012 kreeg ik de kans om 6 dagen een kort bezoek te brengen aan Yogyakarta en Solo City. Als rechtgeaarde " Indo" was het voor mij " thuiskomen" , ik huilde tranen van blijdschap en emotie toen ik na mijn reis met "Qatar Airways" vanaf Brussel buiten op de luchthaven stond van de luchthaven" Soekarno Hatta" in Jakarta, een droom was uitgekomen . Ik was"thuisgekomen"!. De reis met "Qatar " was uiterst aangenaam, goede stoelen , uiterst punctueel en een zeer goede boordservice, het overstappen ging perfect, het systeem van overstappen is efficient en aansluitingen zijn goed op elkaar aangesloten.
Mijn doorvlucht met Sriwijaja airlines had ik geboekt via een speciale website in Nederland die eigenlijk alle lowcost airlines reserveert voor je in Indonesie, ik had 3 uur vertraging! En wat gebeurde er ik kreeg een keurige email vanuit Nederland dat mijn vlucht vertraging had opgelopen , perfect dus, zeker gezien het feit dat mijn Bahasa niet " je van dat is" . Voordat ik het wist stond ik middenin een groep zeer boze passagiers die met wilde gebaren duidelijk maakte dat ze niet " erg blij" waren met de vertraging! Nadat er rijst met kip in take away formaat gratis werd uitgeserveerd ( dat is pas service!) in de wachtruimte werd het rustig en spoedig daarna waren we " ready for boarding" .
Op Youtube had ik mij al geinformeerd over het vliegen met Indonesische lowcost maatschappijen, ik las allerlei verhalen over slechte ervaringen maar de keren dat ik gevlogen ben met lowcosters heb ik daar niets van gemerkt. Vluchtjes van Jogja naar Jakarta gaan al voor rond de € 30.- ! ,
vergeet niet dat als je bijna zonder cash zit je altijd luchthaventax moet betalen bij uitreizen
Eerste Tip: zorg dat je de immigratiedocumenten goed invult , dat zorgt ervoor dat je niet weer word teruggestuurd naar het einde van de rij ( om een nieuw formulier in te vullen) , en zorg dat je het bedrag voor het visum klaar hebt met je paspoort. scheelt veel stress ..
Mijn eerste overnachting had ik geboekt via Internet, ik merkte dat het vrijwel bijna niet uitmaakt of je in een cheap hotel gaat zitten of in een driesterren hotel , waarom niet goed zitten voor het zelfde geld? , ik sprak veel backpackers die voor hetzelde bedrag veel minder comfort hadden. Je kunt ook altijd lokaal bij reisburootjes langs voor lokale accomodatie. Mijn eerste hotel wat het Hotel "Ratna Batik" vlakbij het station met leuke "swimmingpool" in het authentiek mrt veel housnijwerk opgetrokken hotel. alle kamers zijn rond dit zwembad gesitueerd.
Ook zit je " om de hoek" van de Jalan Malioboro.
Tweede tip :
Zorg ervoor dat je er niet uitziet als een " wandelende zak met geld" dat is vragen om problemen. Het is veilig op straat maar het ligt ook aan jezelf als je alles wat je hebt " etaleert" . Mocht je in het Nederlands worden aangesproken op de Jalan Malioboro,de grote winkelstraat van Jogja dan is dat niet alleen omdat men het zo leuk vind dat je uit Nederland komt maar ook omdat ze je wat willen verkopen. Zo raakte ik al in drie winkels met souvenirs die ik niet wilde hebben...
Derde tip :Betjak rijden is leuk maar dan wel eerst de prijs afspreken dat voorkomt veel toestanden, mocht je de Betjak inhuren voor sightseeing dan is het gebruikelijk dat je de bestuurder ook wat aanbied als je ergens gaat zitten . Loop je op de Jalan Malioboro dan word je om de 5 minuten aangesproken door Betjakrijders, vooral in de avond als het wat koeler is. Sommigen ervaren dat als vervelend maar deze mensen leven hiervan.
Vierde tip: Er is een uitstekende verbinding van "Adisucipto" luchthaven naar de stad met de trein , ook de TransJogja bus is perfect kost bijna niets en gaat zeer frequent. Mocht je in de bus moeten staan adviseer ik je de handgrepen te pakken!! , hij rijd soms knetterhard en remt ook op die manier! En zo zat je voordat je het weet bij iemand op schoot! Betalen doe je in het verhoogde bushokje als je binnenkomt. werkt hetzelfde als het metrosysteem in de grote steden.
Gedurende mijn reis zat ik hoofdzakelijk in het Nusa Ina Garudaeen goed hotel met wat ouder interieur.
Het ontbijt bestaat uit Indonesische gerrechten en Europese gerechten in Buffetvorm, Nasi en rijst zijn al op de vroege ochtend zeer populair! Dit hotel vormde een uitstekende uitvalbasis naar het station ( treinverbindingen wat op loopafafstand was en de bus waar ik lokaal gebruik van maakte. Mocht je willen verlengen kun je terplekke een " deal" sluiten over de prijs dat is geen enkel probleem . En zo kwam het dat ik na mijn reis via Linkedin werd toegevoegd door het personeel van de receptie( grappig!)
( rooftop swimmingpool Nusa Ina Garuda wel beetje oud...)
Aangezien in veel interesse heb in de Javaanse cultuur bezocht ik ruim drie dagen achter elkaar de Kraton , overdag beter in de vroege ochtend bezoeken in de middag is het vaak veel te warm.
Gamelan, buitenom worden stoeltjes opgesteld voor publiek, dansgroep UKM Swagayugama treed hier bij tijd en wijle op ( zie hun eigen facebookpagina)
Hieronder ( uitvoering UKM Swagayugama)
Er zijn verschillende uitvoeringen van de " Bedhaya" =dansen, 1x per maand op een vastgestelde dag word de heilige dans " Tari Bedhaya Ketawang" gedanst in de Kraton om precies 11.00 en dat al jaren lang! Een traditie in de Kraton van Jogja.
Na afloop kun altijd op de foto met dansers of danseressen. ( hieronder)
De avond voor op het plein is het er zeer gezellig! Ik liep zonder problemen de gehele Jalan Malioboro af rechtstreeks naar de Kraton. Om de Kraton heen zijn er veel leuke kleine winkeltjes maar ook goede restaurantjes waar je lekker kan eten.
Afhankelijk van de gevoeligheid van je maag moet je even kijken of je " eten van de straat" aankan , ik kijk altijd eerst of het hygienisch is en hoe de vaak geimproviseerde keuken eruit ziet. Je schoenen gaan wel uit en je zit op de grond. Voor de "Mac D" vrienden onder ons, bij de Mac krijg je naast friet ( als dat er al is) ook rijst! ik adviseer ook de zijstraten van de Jalan Malioboro daar zitten ook goede low budged hotels en restaurantjes.
Shopverslaafden gaan naar het Ambarukmo Plaza, neem de Trans Jojga bus van Jalan Malioboro, pal tegenover de ingang van de Tourist information stap over bij de luchthaven en ga helemaal uit je dak in het gigantische winkelcentrum! De rooftop is supertrendy je kunt er goed lunchen en wat drinken, ( lijkt wel Ibiza) wil je locals ontmoeten , ga dan zitten bij de " Dunkin Donuts" beneden , binnen 5 minuten heb je contact. Hele hordes studenten van de Universiteit zitten hier buiten en binnen op het terras,.Geen zin in een wilde busrit, de taxi standplaats zit naast het terras.
Tip: aan de overkant van de "Dunkin" zit een fantastische banketbakkerij , pak een dienblad en laat je verwonderen over het grote aanbod van broodjes en banket. Eten is een sociale bezigheid in Indonesie.
Tip :Aan dezelfe kant als het Ambarukmo Plaza een paar km verderop zit een speciaal winkelcentrum voor Audio en Video verslaafden .
Jammer dat ik niet langer kon blijven , er zijn tal van leuke cursussen en workshops die je hier kan doen, Jogja is een zeer culturele en creatieve stad! Je kunt Batik workshops of cursussen volgen van 1 dag tot een week. Of Gamelan leren spelen. De stad bruist van allerlei actviteiten en zoals ik al eerder vertelde word er vooral in de avond veel " Anklung" gespeeld op straat, het is een hele aparte gewaarwording om dit te mogen zien.
Shoppen
Ik was op bezoek tijdens de kerstperiode, alhoewel het merendeel van de bevolking Moslim is word er zeer zeker aandacht besteed aan Kerst. Vooral op commercieel gebied! Kerstoptredens in de grotere " Shoppingmalls", allerlei kerstartikelen ik verbaasde mij over de omvang hiervan. Wat mij vooral opviel was dat de meeste warenhuizen supertrendy zijn. Kleding is goedkoop ( ga naar " Matahari" ) evenals schoenen , ik kon er zelfs booties kopen waar wij hier in de winter op lopen. Overal is het " sale" en mijn ervaring was dat je in de warenhuizen ook nog kon onderhandelen op de prijs. Je moet dat dan wel durven , op straat is het niet meer dan gebruikelijk om te " tawar"= afdingen. Ik ga dan altijd naar beneden met 1 of 2 derde van de prijs afhankelijk van wat ik wil hebben, koop ik meer dan ga ik dus meer met de prijs naar beneden als uitgangspunt. Zie je het gezicht betrekken van de verkoper , blijf dan lachen!! , ergens kom je uit in het midden of zie en voel je direct of hij of zij niet wil onderhandelen. Dit spel is " niet zielig" het is een onderdeel van de cultuur.
Met de trein
Het station van Jogja zit aan het begin van de Jalan Malioboro, aangezien ik een dag op een neer naar Solo wilde gaan pakte ik de trein. ( 6000 rupia) , het station is schoon
en overzichtelijk. De treinen gaan frequent maar hebben wel bij tijd en wijle vertraging, dus niet al te krap plannen.
Omdat ik in december reisde regende het frequent , en als het dan regend komt het met bakken uit de hemel , dit maakte dat mijn trein met enige vertraging vertrok en ook langer deed over het traject naar Solo City.
Reacties
Reageer
Laat een reactie achter!
- {{ error }}